Diana Bogaards

Over Diana Bogaards

Met mijn HBO-diploma in Communicatie Management aan de Hogere Europese Beroepen Opleiding op zak, was ik klaar om de wereld van communicatie in watersport te ontdekken. Het bleek echter onmogelijk om een toepasselijke baan te vinden waarin mijn twee passies samenkwamen en dus creëerde ik die in 2003 zelf onder de naam ‘Diabo’. In de afgelopen zestien jaar bouwde ik als communicatiespecialist en gepassioneerd zeiler mijn eigen freelance praktijk op. Het werk bracht mij naar alle uithoeken van de wereld.

Vanwege mijn achtergrond in het catamaran wedstrijdzeilen, waren de eerste jaren gedeeltelijk gerelateerd aan deze watersportdiscipline. Mijn eerste opdracht ooit was het verzorgen van de PR voor ’s werelds grootste catamaranrace, de Ronde om Texel 2003, wat ik negen jaar lang mocht doen. Vanaf het begin tot en met 2007 werkte ik veelvuldig voor Hobie Cat Europe. Ik versloeg veel van hun Europese en wereldkampioenschappen.

Tussen 2003 en de laatste editie in 2009 verzorgde ik de berichtgeving van de Aruba Catamaran Regatta. Team Holmatro was een ander multihull project, waarvoor ik in 2005 aan de slag ging met de verslaggeving gedurende de Extreme 40 series. Team Boskalis bestaande uit vier F18-duo’s is uitgegroeid tot mijn langstdurende team pr project in de catamaransport. Dit master/trainee concept startte in 2007 met twee boten en heeft zich sindsdien in talent en resultaten sterk ontwikkeld.

Journalistiek en fotografie

Ondertussen trainde ik mijn journalistieke en fotografische vaardigheden in mijn werk voor met name Zeilen en Nautique. Ik interviewde boeiende mensen uit de zeilsport en versloeg nationale en internationale evenementen. Een paar hoogtepunten zijn de 2003 en 2007 ISAF wereldkampioenschappen in olympische klassen, de Volvo Ocean Race 2005-06, de Archipelago Raid 2006, de IODA en Tornado wereldkampioenschappen 2006, de Louis Vuitton Cup 2007 en de Commodores’ Cup 2008.

In 2008 en 2009 reisde ik met de Volvo Ocean Race negen maanden de wereld rond, waarna ik in maart 2010 mijn eigen online nieuwsplatform lanceerde: SailReport.nl. Vanaf dat moment heb ik veel teams, zeilers en evenementen onder de loep genomen. Een kleine greep uit mijn redactionele repertoire: London 2012, Monsoon Cup, Singapore Straits Regatta, Raja Muda Regatta, Clipper Round the World Race, Semaine Olympique Hyeres, Audi Med Cup, Key West Race Week, Miami OCR, Route du Rhum, Swan 45 and 60, Melges 30 Team Roark, Schuttevaerrace, Youth Summer Olympics, etc.

Evenementencommunicatie

Evenementencommunicatie is altijd een sterke pijler van mijn business geweest. Naast de hiervoor genoemde evenementen heb ik voor veel meer organisaties gewerkt, zoals: IODA EK 2006, 420/470 Youth Europeans 2007, Delta Lloyd Regatta 2008-09, Yngling Worlds 2010, 470 Worlds 2010, Nacra Worlds 2010-11 en de allereerste Nacra 17 Worlds 2013.

Ocean Racing

Langzamerhand verbreedde ik mijn horizon in de richting van het oceaanracen. Allereerst met de studenten van Delft Challenge, die deelnamen aan de Tour de France à la Voile. Vervolgens was ik betrokken bij de communicatie van Lucas Schröder’s campagne voor de Transat 6,50 in 2007. Maar de climax was toch wel Team Delta Lloyd, waarvoor ik als International Press Officer aan de slag ging. Daarmee kwam mijn lang gekoesterde droom uit. Tijdens de volgende Volvo Ocean Race in 2011-12 werd ik door de raceorganisatie zelf aangesteld als Dutch Media Manager. Dat contract loopt tot juli 2015.

Olympische Spelen

Vanaf dag één van Diabo hebben mijn journalistieke werkzaamheden een sterke focus gehad op het olympische en paralympische zeilen. Mijn debuut in de Olympische Spelen volgde in 2008 in Qingdao, waar ik de olympische regatta versloeg en werkte voor het Nederlandse Tornado-duo Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis. Vier jaar later was ik er in Weymouth weer bij om verslag te doen van de London 2012 zeilcompetitie. Dit keer publiceerde ik op SailReport.nl.

SailReport.nl

Nadat ik huiswaarts keerde van de Volvo Ocean Race 2008-09 werd duidelijk hoezeer de Nederlandse mediabranche was veranderd door de crisis. Magazines hadden kleinere budgetten te besteden en zo werd het erg moeilijk om nog puur over het wedstrijdzeilen te kunnen publiceren. Voor mij persoonlijk droeg dit bij tot mijn besluit om SailReport.nl te lanceren. Een Nederlands platform voor wedstrijdzeilnieuws uit binnen- en buitenland, dat met eigen content het verschil maakt. Het concept sloeg aan, maar na drie jaar kwam er een einde aan het partnership met hoofdsponsor Delta Lloyd. Hoewel ik met heel veel plezier aan SailReport.nl heb gewerkt en ik blijf geloven in de kracht ervan, heb ik besloten om mijn koers te verleggen. Terug naar mijn roots!

Catboek

Al past het niet echt thuis binnen mijn diensten, ik vind het Catboek van mijn hand toch het vermelden waard. Het naslagwerk kwam in 2006 op de markt onder de naam ‘Dit is catamaranzeilen’ en wordt gebruikt voor catamarancursussen, trainingen en door individuen.

Met sportieve groet,

Diana Bogaards