Blog

27 nov. 2015
Rio 2016

Nieuwe werkelijkheid deel twee

Photo credit: Richard Langdon

Na het recente nieuws over meer geld voor dopingcontroles blijf ik nog maar even bij het thema ‘nieuwe werkelijkheid’. Tot mijn verbazing las ik dat de Nederlandse dopingautoriteit van de Tweede Kamer geld krijgt voor 300 extra dopingcontroles in het olympische jaar.

Natuurlijk zit de schrik er goed in na de schorsing van de Russische atletiekbond. En natuurlijk willen we allemaal fair play. Maar aan de andere kant van de lijn staan topsporters met een olympische kwalificatie in de kou. Neem nou de 470-zeilsters Afrodite Zegers-Kyranakou en Anneloes van Veen. Ze hebben zich officieel voor de Spelen van Rio geplaatst, maar het geld is op. Althans dat stond in de NRC Next van 7 november. NOC*NSF luidde de noodklok, omdat de inkomsten uit de Lottogelden drastisch zijn afgenomen en daardoor opnieuw bezuinigd moest worden. De olympische ploeg voor de Spelen van 2016 moet het met het met 4,2 miljoen euro minder doen.

Voor Afrodite en Anneloes betekent dit concreet dat hun optimale voorbereiding op de Spelen in gevaar komt. Het laatste stapje naar het podium wordt zo een hoge drempel. Het 49er FX-duo Nina Keijzer en Claire Blom zit min of meer in hetzelfde schuitje. De zeilsters werden richting de nationale selectie van begin 2015 uit de kernploeg gezet. Er waren slechts middelen om één van de twee potentiële teams voor Rio te ondersteunen. De keuze viel op hun concurrenten Annemiek Bekkering en Annette Duetz, die vervolgens op het nippertje de nationale strijd om het olympische ticket verloren. Voor Keijzer en Blom betekende dit niet dat ze automatisch weer werden opgenomen in de kernploeg. Die uitnodiging bleef uit, ondermeer vanwege financiële redenen.

Hoewel het allemaal niet zo simpel in elkaar zal steken, steekt het mij wel dat er meer budget komt om ‘valsspelers’ op te sporen, terwijl sommige hardwerkende topsporters wegens geldgebrek hun gedroomde einddoel in het water zien vallen. Misschien ligt de oplossing van deze ‘nieuwe werkelijkheid’ voor topsporters wel in het voorstel van Rutger-Jan Hebben, directeur van Speel Verantwoord. Voor zijn verhaal, klik hier.

Diana Bogaards

Comment on this article