Diabo Nieuws

4 sep. 2005
41ste 24-Uurs Zeilrace

24-Uurs Zeilrace 2005 was genieten

Photo credit:

De 41ste 24-Uurs Zeilrace was puur genieten. Mooie Hollandse luchten, goede wind en zonneschijn… het was wel eens anders. Van de 584 gestarte jachten, passeerden er 497 reglementair de finishlijn. Ze werden op zaterdagavond 27 augustus groots onthaald in de oude haven van Medemblik. Daar bleef het nog tot diep in de nacht gezellig.

De afgelopen twee jaren moest hij zijn beker weer inleveren, maar dit keer was het scheepsrecht. Harry Amsterdam won nu echt met de Yacht Vision in de IMS 1. Hij zette tevens met 180,8 mijlen het beste resultaat van alle IMS-klassen neer en sleepte daarmee de Evert Lagerweij Trophy in de wacht. Bij de ORC ging de Beker van Medemblik naar de ORC 4-winnaar Panta Rhei van schipper Visser. De multihull Makwaku van de heer Parrel legde de meeste mijlen af (200,01). En familie Van Rootselaar bezette de plaatsen één en drie bij de platbodems. Zoon Wim troefde zijn vader af, die hem jarenlang de kneepjes van het vak leerde.

Na mijn persuitnodiging reageerde de redactie van het breedtesportprogramma Sportshake enthousiast. Ze wilde graag meevaren en de 24-Uurs Zeilrace als hoofditem brengen. Presentatrice en drievoudig olympisch schaatskampioene Yvonne van Gennip en cameraman Rogier van Kreuningen stapten aan boord van de Flying Swan van schipper Den Hartog. De uitzending is op dinsdag 6 september op RTV Noord-Holland (zie www.sportshake.nl).

Gedurende het evenement verzorgde ik de persberichten, verslaggeving op de site (inclusief beeldmateriaal) en de nieuwsbrief op zaterdag. Zie ook www.24uurszeilrace.nl.