Diabo Nieuws

26 jul 2005
vanUden TUDelft Zeilteam

Diabo dobbert mee in offshore

Photo credit:

Inmiddels heeft de vloot van de Tour de France à la Voile de Middellandse Zee bereikt. Daar keerde het tij voor het tot dan toe onfortuinlijke vanUden TUDelft Zeilteam. De mastbreuk in de langste offshore met de finish in zicht en in achtste positie, bleek enorme impact op de Nederlandse studenten te hebben. Maar na de tegenslagen van de eerste periode herpakten de mannen zich en deden ze voorin mee. Sebbe Godefroid tipte mij dat ik als journalist tijdens één etappe mee aan boord mocht. Dat werd dus de tocht van zaterdag 23 juli van Sète naar Hyères, 116 mijl.

Nautique was geïnteresseerd in een artikel over het functioneren van het team, dus werd alles op het laatste moment geregeld. Voor mij een enorme uitdaging, die ik met veel plezier aannam. De Franse evenementfotograaf Jean-Marie Liot kreeg instructies voor zwart-wit beelden. Zelf fotografeerde ik op zaterdag de enige inshore race. ’s Avonds klonk het startschot voor de langeafstandswedstrijd naar Hyeres. Het beloofde spektakel met een keiharde Mistral-wind bleef uit, maar de ervaring was groots. Ik had uiteindelijk ruimschoots de tijd om het team te observeren en de individuele zeilers beter te leren kennen, want we dobberden 28 uur op het water. De wind was zwak en viel zo nu en dan weg, dus slechts zeven Mumm’s haalden op tijd de finish. De rest was te laat, waaronder wij. De laatste drie uren legden we dan ook op de motor af. In de haven werden de jongens als echte helden onthaald. Passanten klapten en juichten. De walploeg zong vanaf de kade luidkeels voor Mauk, want hij vierde zijn 23ste verjaardag. In het kamp volgde een feestmaaltijd met taart en cadeaus na.

Op donderdag 28 juli beginnen de dertig deelnemende teams aan de laatste etappe naar de finishplaats Menton. Daar volgen op vrijdag nog twee kortebaanwedstrijden. Zaterdag 30 juli wordt dit prestigieuze evenement afgesloten met een postloog en een spetterend feest. Dan hebben de zeilers in een maand tijd bijna duizend zeemijlen afgelegd langs de Atlantische en Middellandse Zeekust.

Voor meer verslagen, foto’s en informatie over het vanUden TUDelft Zeilteam, surf naar www.vanudentudelft.nl.