Diabo Nieuws

20 jun. 2005
Zwitserleven Ronde om Texel 2005

Verpletterend Rondje

Photo credit:

De 28ste Zwitserleven Ronde om Texel gaat de boeken in als spectaculair, verpletterend en oersnel. Wouter Samama en Jeroen van Leeuwen vermorzelden het Ronderecord met maarliefst 19 minuten. Zij hadden slechts 2 uur, 11 minuten en 11 seconden nodig om hun Tornado rondom het eiland te sturen. Mischa Heemskerk en Sander de Boer finishten vijf minuten later met hun Hobie Tiger. Die marge was groot genoeg voor de overwinning op handicap. Voorafgaand aan de start was de chaos in de branding echter ongekend groot. De hoge rollers in combinatie met de aanlandige wind zorgden voor veel spektakel.

Boten sloegen om, masten braken als lucifers en er kraakte carbon… De M20 carbon van Xander Pols, uitgever van CATmagazine, werd gegrepen door een golf en spoelde ondersteboven aan. Ook Team Zwitserleven van Booth en Dercksen behoorde tot de pechvloot. Zij werden gespoeld, maar wisten de mast te redden. De gebroken latten werden vervangen, waarna het duo alsnog de startlijn bereikte. Daar bleek dat de frames binnenin de carbonrompen van hun concept Hobie waren gebroken. Einde oefening voor de overall winnaars van 2004!

Net geen hoogwater op Wad
Na het startsignaal schoot de kopgroep er vandoor en bereikte eerder dan verwacht het Wad. Daardoor was het nog niet volledig hoogwater. Volgens Willem Geijssen (derde op handicap) werd het verschil gemaakt op weg naar de VC-boei. Catamarans liepen op dit traject vast en sloegen over de kop, roeren kwamen omhoog en materiaal liep soms averij op.

En dan was er nog de diskwalificatieregen wegens het verkeerd passeren van de gate bij de vuurtoren. Zeker 120 teams prijkten op die lijst. Uiteindelijk wisten 125 catamarans reglementair te finishen.

In de media
Kortom, de 28ste Zwitserleven Ronde om Texel was zeer fotogeniek en dat bleek ook in de media. Het rechtenvrije (was afgekocht door de organisatie) beeldmateriaal van Van Kinderen & Kats Photography en Olivier Schilling werd gretig gebruikt. De dagbladen besteedden aandacht aan de Ronde, het programma Sportshake op RTV Noord-Holland volgde Booth en Dercksen, Radio Texel volgde de Ronde live, de TROS zond live uit vanaf het strand, online werden berichten geplaatst door onder andere Clubracer.be, Zeilen.com, Waterkampioen.nl, Watersportverbond.nl en op RTL 5 werd afgelopen weekend de eigen reportage uitgezonden. Internationaal werd het nieuws eveneens goed opgepakt, door ondermeer de ISAF en Scuttlebutt.

Voor meer informatie en beeldmateriaal, surf naar www.roundtexel.com.