Diabo Nieuws

13 mrt. 2005
Oryx Quest 2005 – Team Cheyenne

Cheyenne door mastbreuk uit de race

Photo credit:

Op woensdagmiddag 9 maart 2005 kwam het nieuws per e-mail binnen: “Cheyenne had die ochtend voor de Argentijnse kust zijn mast verloren. De bemanning was ongedeerd, maar zwaar teleurgesteld.” Aan boord van Steve Fossett’s recordbreker Cheyenne zat de Nederlandse navigator Wouter Verbraak, voor wie ik de perscontacten in Nederland verzorgde.

Op 5 februari jl. ging in Doha, de hoofdstad van de golfstaat Qatar, de Oryx Quest 2005 van start. Op de lijn van deze eerste non-stop rond-de-wereld-zeilrace vanuit het Midden-Oosten, lagen vier super-cats: Cheyenne (schipper David Scully), Geronimo (schipper Olivier de Kersauson), Doha 2006 (Brian Thompson) en Deadalus (Tony Bullimore). Verbraak liet vlak voor vertrek nog weten: “Een droom komt uit.” De Oryx Quest zou namelijk zijn eerste, complete zeilrace rondom de wereld worden. Helaas pakte dat anders uit en eindigde zijn debuut na een maand keihard werken in een Argentijnse haven. Precies een dag nadat Verbraak met Cheyenne Kaap Hoorn had gerond. Op dat moment lagen zij in tweede positie achter Doha 2006. De boosdoener bleek een aluminium verbinding tussen het stag en de romp te zijn. Deze was verdraaid en uiteindelijk afgebroken.

Verbraak: “Het breken van de fitting had op ieder moment kunnen gebeuren en we prijzen ons zelf gelukkig dat dit niet in de Zuidelijke Oceaan is gebeurd. Tegelijkertijd maakt dit het echter moeilijker te verteren, omdat we in relatieve rustige omstandigheden waren. Het contrast tussen de blijdschap van het ronden van Kaap Hoorn en de teleurstelling van de mastbreuk is moeilijk vatbaar. Hoewel op dit moment de teleurstelling de overhand heeft, ben ik vast besloten om terug te keren en mijn droom van het zeilen rond de wereld te verwezenlijken. Kaap Hoorn en Kaap Leeuwin zijn doorgestreept, Kaap de Goede Hoop ontbreekt echter nog aan dit lijstje. Hopelijk kan ik dat met de Volvo Ocean Race later dit jaar alsnog bereiken. Het zeilen van deze super-cats is ongelooflijk spectaculair en de toekomst van het oceaanzeilen.” Geronimo was al eerder met materiaalschade uitgevallen, dus momenteel zijn er nog twee super-cats in de race.

Quest Qatar 2006
De Oryx Quest moet de voorloper zijn van een grotere offshore-race. Op 20 december 2006 gaat namelijk in Doha de Quest Qatar 2006 van start. De vloot zal uit multihulls en monohulls bestaan en zij zullen in zes etappes rond de wereld racen.