Blog

12 sep. 2013
America´s Cup

Het ´recht´ van de America´s Cup

Photo credit: © ACEA/Photo Gilles Martin

Zit u ook aan uw beeldscherm gekluisterd om de 34ste America’s Cup te volgen? Om naar spannende duel tussen die twee veel te dure monstercats te kijken? Om die mega getrainde zeilatleten aan het werk te zien? Jammer alleen dat de stand voor de eerste start al 2-0 voor Team New Zealand was. Geldt hier nog het recht van de sterkste?

Oké toegegeven, toen Team Oracle buiten de AC45-regels om met verzwaarde en licht gemodificeerde boten de strijd aanbond, gingen de Amerikanen niet van hun eigen kracht uit. Althans, die enkelingen die zich met de regelbreuk hebben bezig gehouden. Volgens zowel het juryrapport als Team Oracle zelf zou het namelijk om een paar personen gaan, die naar mening van Oracle zonder medeweten van het teammanagement zouden hebben gehandeld. Waar waren de schippers dan met hun hoofd? En laat het zwaartepunt van de aantijgingen nu bij onze Dirk de Ridder liggen. De Friese topzeiler die geprezen wordt als één van ’s werelds sterkste trimmers en bij Oracle de fundamentelefunctie als ‘wing trimmer’ bekleedt. Onze trots in de 162-jaar oude Cup. Hij wordt verdacht van en bestraft voor ‘vals spelen’.

De jury oordeelde dat De Ridder vorig jaar twee leden van de walploeg opdracht gegeven zou hebben om lood aan de zogenaamde ‘king post’ van boot 4 toe te voegen. Dat speelde zich af in juni 2012 tijdens de AC45 Regatta in Newport, Rhode Island! De jury stelde tevens dat De Ridder op de hoogte zou zijn van die verzwaring en dat die in strijd was met de AC45-klasseregels. Tot slot schrijft de jury in haar rapport dat De Ridder gedurende het verhoor, waarin hij de bovengenoemde aanklachten tegensprak, niet de waarheid zou hebben gesproken.

Het vonnis op grond van Artikel 60 van het AC-protocol (bescherming van de reputatie van de America’s Cup) en regel 69.1(b) van het ISAF wedstrijdreglement (de verplichting om geen grof wangedrag te plegen) was dan ook spijkerhard: De Ridder werd deelname aan de 34ste America’s Cup ontzegd. Een disciplinaire straf die in de 162-jarige geschiedenis van de Cup nooit eerder is toegepast. Daarnaast werd Team Oracle nog eens een geldboete van een kwart miljoen US Dollars opgelegd, te betalen aan goede doelen als de Bart Simpson Foundation.

Ze kregen bovendien twee strafpunten mee voor de finale van de 34ste America’s Cup, hoewel het valsspel betrekking had op de AC45 World Series van 2011 en 2012. Het Protocol artikel 1.1 formuleert echter dat deze wedstrijdserie deel uitmaakt van de 34ste America’s Cup Event en dus vond de jury het gerechtvaardigd om een straf op te leggen die de ‘Defender’ daags voor aanvang ongeveer letterlijk vleugellam maakte. Hum, hoe zat het ook al weer met dat Artikel 60 uit het Protocol?

Zoals verwacht tekende De Ridder beroep aan en maakte hij via zijn Amerikaanse advocaat zijn strijdplan wereldkundig. Bottom line is dat er volgens De Ridder geen sprake is van eerlijke procesvoering. Hij noemt in zijn verweer een waslijst aan procedurefouten. Ondermeer dat de jury niet alle verklaringen van getuigen met partijen heeft gedeeld, noch de namen van die getuigen. Tja, dat is lastig verdedigen. Dit verhaal krijgt ongetwijfeld een lange staart. Eentje die wellicht tot het ongeldig verklaren van deze 34ste America’s Cup zal leiden... Wie zal het zeggen?

En zo ontvouwt zich opnieuw een soap rondom de oudste Cup van de zeilsport, waar elk jong talent van droomt. Dat vals spelen genadeloos wordt afgestraft, is op zich de enige juiste boodschap. Daar kun je niet duidelijk genoeg in zijn. Zeker in de zeilsport, waar vertrouwen in het naleven van de regels een grondbeginsel moet zijn. Anders is het ondoenlijk om fatsoenlijk tegen elkaar te racen. Maar moet dat afstraffen nou op een manier, waarbij het recht van de sterkste op het water bij voorbaat wordt beïnvloed?

Waar zitten we nu eigenlijk met z’n allen naar te kijken? Naar een eerlijk duel tussen ’s werelds beste zeilteams of naar een tweegevecht dat deels in de jurykamer is beslist? Volgens mij komt het uitsluiten van cruciale bemanningsleden een paar dagen voor aanvang van de meest prestigieuze zeilwedstrijd ter wereld de zeilsport niet ten goede. Hoe mooi is het om naar de sterkste, best getrainde en meest geoliede teams te kijken? Hoe mooi is het om naar twee superieure en aan elkaar gewaagde vleugeltrimmers te mogen kijken? De kijkers hebben toch ook een beetje recht van spreken...

Oh ja, er wordt ook nog gezeild in de baai van San Francisco. Ten tijde van dit schrijven is de stand 4-0 voor Team New Zealand. Degene die als eerste negen punten bij elkaar zeilt, mag de Cup heffen.

Diana Bogaards, 12 september 2013

Reageer op dit artikel